We've updated our Terms of Use. You can review the changes here.

Μαύρο Δεντρί

by Μαύρο Δεντρί

/
 • Streaming + Download

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  Purchasable with gift card

    €3.50 EUR  or more

   

 • Limited Edition Compact Disc
  Compact Disc (CD) + Digital Album

  Includes unlimited streaming of Μαύρο Δεντρί via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.

  Sold Out

1.
Κάτω στο γιαλό, κάτω στο περιγιάλι κόρην αγαπώ, ξανθή και μαυρομάτα δώδεκα χρονώ, κι ο ήλιος δεν την είδε μόνο η μάνα της. Μόνο η μάνα της, κανέλα τη φωνάζει Κανελόριζα, και άνθος της κανέλας φούντα της μηλιάς, τα μήλα φορτωμένη τ' άκουσα κι εγώ. Τ' άκουσα κι εγώ, και πάω να κόψω μήλα μήλα δεν ηύρα, μόν' τον καημό που πήρα πέφτω σ' αρρώστια. Πέφτω σ' αρρώστια, σε κίνδυνο μεγάλο Κανελόριζα.
2.
Ο γάμος βάνει αζώντανο τον έρωτα στο μνήμα μην παντρευτούμε αγάπη μου για θα 'χουμε το κρίμα. Κι αν κάνεις λάθη στη ζωή εμένα δε με σκιάζει αλάνθαστο είναι το κορμί μονάχα που αγιάζει. Μες το μυαλό μου έχουνε δύο φωνές μετόχι λέγει η καρδιά μου ν'αγαπώ κι η λογική μου όχι Ότι δεν έχω πεθυμώ κι ότι έχω δε με φτάνει κι εκειά που πρέπει δε μπορώ κι όπου μπορώ δεν κάνει.
3.
Θολά μιλώ με τη ρακή μα η σκέψη δε μερεύει λέξεις μισές φέρνει μπροστά κι ο νους μου ταξιδεύει. Ίντα χαρά 'χει η ξενιτιά και πάω φωλιά να χτίσω και δε λυπάμαι ερείπια πίσω μου αν θα αφήσω. Μαύρο δεντρί της χώρας μου φύτρωσε στην καρδιά μου κι ο ασκιανός του έκρυψε όλα τα όνειρά μου. Γιατ' ήθελε ο τόπος μου ντουγάνι να με κάνει το μισεμό τον σκιάζομαι που ο λογισμός μου βάνει. Έφυγα μα δε βάσταξα να σ' αποχαιρετίσω, έκανα πέτρα την καρδιά μην τύχει και λυγίσω. Κι αν έχω τύχη θα φανεί σαν η καρδιά κοπάσει να μη βρεθεί σε ξένη γη χώμα να με σκεπάσει. Λόγια μιλώ στον άνεμο μ' αυτός τα κουτσουρεύει κι απ’ τα βαθιά της θάλασσας μια θύμηση μου φέρνει. Που σου 'πα γίνε θάλασσα κι εγώ τότες θα γίνω βράχος να σ’ έχω γύρω μου μονάχη να μη μείνω. Γλυκά μιλώ με τη ρακή κι εκείνη με χαϊδεύει μνήμες γλυκές φέρνει μπροστά μα ο νους μου δε σαλεύει.
4.
Πουλί 04:18
Εγώ είμαι εκείνο το πουλί που στον αέρα βγαίνει πότε μ' αφήνει να πετώ πότε με σακατεύει. Με πάει στου αφέντη τη μεριά στου λύκου τα λημέρια που όλα του τα υπάρχοντα μυρίζουνε το αίμα. Μα όταν ανοίγω τα φτερά και πάω μοναχός μου πάω και βλέπω τις πληγές του στερημένου κόσμου. Βλέπω το λύκο μια προβιά του ελαφιού φοράει και με φτωχό σε άνισο αγώνα να τα βάζει. Εγώ είμαι εκείνο το πουλί που όσο ψηλά κι αν πήγα θεούς και δαίμονες ποτέ και πουθενά δεν είδα.
5.
Ξεκίνησα απ' τις Μυρτιές μες το σκοτάδι αφέγγαρη περπάτησα προς του Σαγιάννη για τον τσαμπάτο να μου πει και για τ' αϊδάνι και πώς λοξεύoυν το κλαδί στο τρίτο μάτι. Τί αρμηνεύει ο καιρός και το φεγγάρι τί λέει στην άμπελο κρυφά που διπλοσκάβει. Μα ένα βλέμμα περιττές τις λέξεις κάνει μόνο η σιωπή κατέχει το φωνές να βγάνει βλέφαρα ανοιγοκλείνουνε στιγμές που φεύγουν μόνο τα κούφια τα βουνά και οι πέτρες μένουν. Λένε για μένα οι παλιοί πως δεν κοιμούμαι μα εγώ βλέπω το χάραμα που αυτοί στερούνται.
6.
Σου το 'χα πει με μαρουβά θα σου το πω και τώρα πώς μ΄ ότι βλέπω γύρω μου θα τρελαθώ μιαν ώρα. Καθένας έχει φυλαχτό τον τόπο που γεννάται θυμώνει και παραμιλά σαν τον δει να χαλάται. Αχί και γιάντα αλλάξανε ετούτοινε οι τόποι και πήγαν οι παράξενοι και χτίσαν το μετόχι. Κατέχω το μαγάρισαν μιτάτα και περβόλια και μπάζωσαν τη ρεματιά και τα ποτάμια όλα. Ανατρανίζω και γροικώ πως ήρθε τούτη η ώρα εδά μπαρούτι να ζωστώ να τα χαλάσω όλα. Να πάρω ανάπλαγο παλιό και να το προσπαθήσω στ' αόρι αμόναχος να ζω και βιος να πάω να στήσω.

about

Τραγούδια: Ορέστης Καραμανλής [2, 3, 5, 6] / Ηλίας Βαμβακούσης [4]
Ενορχήστρωση: Ορέστης Καραμανλής / Ηλίας Βαμβακούσης
Μίξη Ήχου, Μουσικός Προγραμματισμός: Ορέστης Καραμανλής
Mastering: Γιώργος Πρινιωτάκης

Στους στίχους των “Μαύρο Δεντρί”, "Πουλί" και “Μυρτιές” έχουν ενσωματωθεί κάποιες παλιές μαντινάδες. Η “Ρεματιά” έχει πρωτότυπα λόγια. “Ο Γάμος” βασίζεται στο σύνολό του σε παραδοσιακές μαντινάδες. Η “Κανελόριζα” είναι ένα παλιό κομμάτι από τα Μικρασιατικά παράλια.

Ο Ηλίας και ο Ορέστης έπαιξαν κιθάρες, ούτι, μπουλγαρί, σάζι, μαντολίνο, βιολί, τζουρά, μπεντίρ, μπάσο, στάμνα, μεταλόφωνο, μελόντικα, μπαγλαμά, φλογέρα, μπουζούκι, καχόν, μαντούρα ... και μια δεξαμενή για κρασί.
Γρηγόρης Κόκκινος: τύμπανα, τζέμπε, μπάσα φωνή [2, 4]
Φωνές: Χριστίνα Μαξούρη [3, 5], Ιωάννα Ρεβίθη [1], Εμμανουήλ Παλιάκης [6], Ηλίας Βαμβακούσης [4], Ορέστης Καραμανλής [2].

Οι περισσότερες ηχογραφήσεις έγιναν στο σπίτι του Ηλία τον Ιούνιο του '12, ενώ κάποιες συμπληρωματικές εγγραφές έγιναν στο κινητό στούντιο του Ορέστη σε διάφορα σπίτια. Οι μίξεις δουλεύτηκαν στο Μπόρνμουθ της Αγγλίας μέσα στο '14 και έμειναν θαμμένες σ' ένα σκληρό δίσκο για αρκετό διάστημα.

Το "Μαύρο Δεντρί" περιλαμβάνει ένα ηχητικό δείγμα από τις διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος τον Ιούνιο του '11 σε ηχογράφηση του Χρήστου Παπαδόπουλου.

Σχεδιασμός Εικόνας: Ελεάννα Κοτσίκου.

credits

released May 11, 2016

Ευχαριστούμε τους Γρηγόρη, Χριστίνα, Ιωάννα, Μανώλη, Ελεάννα, Ζαχαρία, Φατίμ, Χρήστο, Κλαίρη.

license

all rights reserved

tags

about

Μαύρο Δεντρί Greece

contact / help

Contact Μαύρο Δεντρί

Streaming and
Download help

Redeem code

Report this album or account

If you like Μαύρο Δεντρί, you may also like: